5 Mart 2013 Salı

Eskilerden Günümüze Anime'nin Türkiye'deki Serüveni

 
    Hatırlatma: Blogtaki tüm yazıları blog sahibine aittir. Emeğe saygı gösteriniz ve eğer kendi sitenizde vs kullanacaksanız yazılar için lütfen alıntı yaptığınız belirterek blogu link gösteriniz. 
 

Türkiye'de japon çizgi filmi denince hatıra gelen ilk yapım hiç şüphesiz 1980'de yayınlanan Şeker Kız Candy'dir. Pek çoğumuz O'ndan sonra yayınlanan her çizgi filmi "Şeker Kız Candy'ye benziyor" diye tanımlardık. Duyabildiğimiz kadarıyla şarkılarını söylerdik. Böylece ilk anime tanımlamalarımız da oluşmuştu. (Bu arada iinternetteki resimlere aldanıp Candy'yi orada görülen kalitede sanmayın. Günümüz şartlarında çok izlenesi bir seri değil artık.) Japonlar küçük gözlüymüş ve büyük göz hayranı oldukları için bu tip çizgi film karakterler yapıyorlarmış cümlelerini duymayan yoktur herhalde. Bana göre o zamanlar bile saçma gelen bir açıklamaydı. Ama esin kaynağının disney olduğunu öğrenince adam akıllı şaşırmıştım. O zamanlar TRT, drama tarzındaki bu animlerin ulaştığı beğeniyi gözardı etmedi. Sonraki yıllar Candy'i anımsatan tarzı nedeniyle yayınladığı Lady Lady, Lady Oscar, Lady Georgie, Alpen Rose, Hello Sandy Bell, Hana no Roku Lun gibi yapımlarda öne çıkan tüm ana kız karakterler Candy gibi sarı saçlı idi. Hepsi için kullandığımız yegane tanım Candy'e benzeyen çizgi filmdi doğal olarak. Yayın saatlerinde sokaklar boşalır, kuzu kuzu evlerimize giderdik. Editörü olduğum bir siteden mailime ulaşan bir anime-sever annesinin bir zamanlar TRT'de izlediği ama sonunu bir türlü öğrenemediği Candy hakkında bilgi verip veremeyeceğimi sormuştu. Yapabildiğim ölçüde hikayeyi anlatmıştım. 
 

Bir dönemin şanslı neslinden sayıyorum kendimi. Az sayıdaki tv kanalında herkese hitap eden yayınlar fazlasıyla doyurucuydu. Çocukluk yıllarımda yani seksenlerin ve 90'lı yıllar izlediğim animeler çok farklıydı. Pazar günü western sinemalarını bile ailece izlerdik. Aynı şey tv programları, diziler ya da çizgi filmler için geçerliydi. Anime diye bir kavramın bilinmediği o dönemlerde çizimleriyle dikket çeken iri gözlere sahip karakterlerin doldurduğu ve her gün konusunu sadece bizim değil anne babalarımızın da takip ettiği 25 dakikalık maceraları yaşayabilmek adına şahsen ben mahallemdeki pekçok çocuk gibi oyun oynayabileceğim bir saate evimin yolunu tutar ve bundan hiç de şikayetçi olmazdım. Şeker kız Candy'nin ya da Georgie'nin bitmek bilmeyen dramı, Zentraldi saldırısı altındaki dünyayı kurtarmaya gönüllü Rick Hunter'ın ünlü bir yıldız olma hayalleri kuran uçarı kız Minmay'in peşinden koştuğu bilimkurgu macerası Robotech arasında konu yelpazesi giderek değişen o yapımları izlerken adım adım zevklerimiz de renklenir oldu. Eskiler neden güzeldi? Kanal seçeneği yoktu belki ama yayınlarda herkese hitap eden birşeyler vardı. Sonra zaman geçtikçe animeler de yozlaştı. Artık şöyle zevkle oturup sonuna kadar izlemeye değer birşeyler bulamıyorum. Eskiler de olmasa geriye ne kalırdı ki seyirlik?
 

2000’lerin başında türeyen Bbg evi ve türevleri neyseki sona erdi. Ne kabus bir dönemdi... Her kanalda ayrı bir popstar yarışması boy gösteriyor, herkes yetenek değil acıtasyon ve dram taşan beğeniden uzak acayip tiplere oy verip duruyordu. Tüm o tarz programlardan öyle tiksinmiştim ki 5 dakika kazara bir yerde denk gelsem kriz geçirir hale gelmiştim. Aslında mecbur kalmadıkta uzağında duruyordum zaten. Ancak yurt ortamında çoğunluğun beğeni kalitesi dipteydi. Özellikle şarkıcı seçen o garip programlar insanın tahammül sınırlarınız zorlar nitelikteydi. Gerçi o tuhaf yarışmaların benzerleri hala devam ediyor ama neyseki birden fazla kanalda yayınlanmıyor. Hatta bir keresinde Asmalı Konağa karşı o hafta için tv'de yayınlanan bir sinemayı izlemek istediğim için ünivesite okumaya gelmiş ama beyni bezelye kadar gelişmemiş bencil ve terbiyesiz bir oda dolusu insanla karşı karşıya gelip hayli seviyesiz ve sevimsiz bir laf dalaşına sürüklenmek istenmiş, sabrımın sınırlarını zorlamıştım. 2000li yıllar nispeten ekranda hala iki üç anime serisi görebildiğimiz zamanlardı. Sabahın 06:30'nda Rurouni Kenshin izlemek için sessiz sessiz odamdan süzülüp bir fincan sıcak kahve ile tv odasında soluğu alır ve kimi zaman da tv başında çizgi film izlerken yurt ahalisine yakalanırdım. BBG evi gibikendi izlediklerinin kalitesi tavan yapıyorken (?!) çizgi film izlememi de garipsiyorlardı. Klasikleşmiş “çizgi filmi çocuklar izler, çizgi film çocuklar için yapılır” düşüncesini dillendirdiklerinde de ben sallamıyordum. O zamanlar ekranlarda yine az da olsa anime görmek mümkündü.
 

Şimdilerde bunca kanala rağmen siz de benim gibi Tv'de izleyecek birşey bulamayanlardan mısınız? Sıradan ve biribirini tekrar eden programlar fazla seçenek sunmuyor. Bir program beğeni kazanınca sanki 75 milyonun tümünü kapsamak zorundaymış gibi diğer kanallarca tekrar ediliyor ve adeta izlenmesi için dayatılıyor. En azından şiddet içeren çizgi filmler ekranlardan uzaklaşmış gibi gözüküyor. Bir zamanlar bu anlamda kaliteli ve çeşitli program örnekleri veren TRT dahi eskiden sunduğu bazı çizgi filmler için yeni lisans antlaşmaları imzalanacağını vaadetmesine karşın sessizliğini koruyor. Elektrik faturamızdan aldığı pay yetmiyor ve pahalı geliyorsa o başka. Ekran sayısını arttırmasına ve hatta bir çocuk kanalına sahip olmasına rağman eski kalitesini aratıyor ve yeni neslin artan ilgisini görmezden gelip anime yayınına kayıtsız kalmayı sürdürüyor. TRT kendi çocuk kanalı için üretilen çizgi filmleri yeterli görüyor sanırım. Burada en önemli etken hiç şüphesiz ülkemizde var olan genel kanı doğrultusunda "çizgi filmleri çocuklar içindir" yayın anlayışının aradan geçen yıllara rağmen değişmeyişi. İnsanın böyle zamanlarda şahsi bir arşiv oluşturabilmesi bu anlamda bir nimet. Animeye özel harici belleğimdeki 3.5 TB da bunca zamanın ürünü:)

80'Lİ YILLARDA TÜRKİYE'DE ANİME

Türkiye'de japon çizgi filmi denince hatıra gelen ilk yapım hiç şüphesiz 1979'da yayınlanan Şeker Kız Candy idi. Pony Evi isimli bir yetimhanede büyüyen Candy'nin dramatik hikayesi varlıklı Leagan ailesi tarafından istendiğini öğrenmesi ile başlıyordu. Candy bir evi olacağı ümidiyle çıktığı hayat yolculuğunda umduğunu bulamıyor ve hayli zorbaca sayılacak davranışlara maruz kalıyordu. Ancak bir süre sonra tüm hayal kırıklığına rağmen yine aynı çevreden Audrey ailesine mensup Anthony, Alistair ve Archibald ile tanışıyor ve üç delikanlının yakın ilgi ve koruması ile nisbeten daha rahat zamanlar geçiriyordu. Dönemi açısından ve elbette çizgi film olarak hayli şaşırtıcı sahneler içerdiği düşünülürse TRT'nin sansürüne uğramış olması da muhtemeldi. Pembe dizi hikayelerini aratmayan konusu ve uzunluğu ile o dönem jenerasyonu çocuklarının yanı sıra yetişkinlerinin de hafızasında yer etti. Yapım Japonya'da sürerken manga çizeri ve senaristi arasında meydana gelen anlaşmazlık ikili arasında uzun süre devam eden hukuk savaşına dönüşerek mahkemeye taşındı ve en nihayetinde Candy Candy serisi 115 bölümle sona erdi. Yayın ve telif hakkı sorunu mahkemede çözülse de serinin ülkemizdeki yayın şansına balta vurduğu gibi şimdilerden bir yeniden yapım olarak göremeyişimizin de galiba en önemli sebebi. Sonraki yıllar ülkemizde özel kanallar bu animeyi pek çok kez tekrar etmişse de TRT hariç her kanal mahkemedeki devam eden hukuksal süreç yüzünden sonuna kadar yayınlayamadı.


1984 yılında TRT'de gördüğümüz bir diğer anime Georgie idi. Avusturalya'da geçen öyküde Butman ailesi tarafından bulunan ve büyütülen Georgie, serpilip güzelleştiğinde önce Sidney'e gelen Londralı yakışlı soylu Lowell'a aşık oluyor ardından da iki ağabeyi tarafından sevildiği anlıyor ve aslında bir sürgünün kızı olduğu gerçeği ile yüzleşiyordu.Yayınlandığı yıllar için hiç şüphesiz hayli cesur sahneler içeriyordu. TRT sansür ilkesi özellikle -çizgi filmlerin çocuklar için yapıldığını düşünen bir ülkede- kesinlikle doğru bir mekanizma idi. 90'lı yıllarda Show Tv'nin sansürsüz yayınladığı sahneler hayli şaşkınlık yaratmıştı. Ülkemizde Marmara depreminin yaşandığı 1999 yılı Georgie'yi bu kez yine bir TRT kanalı olan TRT 2 kanalında tekrar izleme fırsatı bulmuştuk. Bu hikaye de çıkış noktası olan mangadan farklı bir sona sahipti. Şahsen orijinal sonu izlemeyi çok isterdim.


80'ler ülkemizin TRT'nin sayesinde dev robotlar ve uzay gemilerinin savaşlarını konu alan bilim-kurgu yapımlarla tanıştığı yıllardı. Voltron, Laserion, Robotech gibi anime bilmkurgu dizilerin yanında 2000'li yıllarda televizyon serisi halinde yeniden yapılan Baldios, Cybor 009 gibi sinemalar o dönem ekranlarda yer aldığında sadece çocuklar değil büyüklerce de beğeniyle takip edilmekteydiler. ABD'nin yayın haklarını satın aldığı Robotech'te, Zentraldi saldırısı alltındaki insanoğlu Macross adı verilen dev uzay gemisi ve pilotlarının mücadelesine tanık oluyor ve bu pilotlardan biri Rick Hunter tarafından kurtarıldığında kaçınılmaz biçimde O'na aşık olan Lynn Minmay galaksiler arası üne kavuşurken söylediği ingilizce şarkılarla iki düşman ırkı da barışa kavuşuyordu. Bu arada Robotech, ülkemizde ciddi bir hayran kitlesine erişirken anavatanında Macross adıyla devam ederken sayısız yan seri ve sinema ile takibi zor bir uzunluğa ulaştı.



TRT, günümüzde animenin en büyük ustalarından biri kabul edilen Oscarlı Yönetmen Hayao Miyazaki'nin de ekibinde yer aldığı World Masterpiece Theatre kapsamında Nippon Animation şirketinin yaptığı ve çocukluğumuzda bir çoğumuzun kitaplarını okuduğu, Heidi (Alp no Shojo Heidi), Pollyanna (Polyanna Monogatari) Anne of Greengables (Akage no Anne), Marco (3000 Leagues in Search Of Mother Romeo), A Dog Of Flanders (Flander's no inu), Little Princess Sara, Little Woman, My Dady's Long Legs (Watashi no Ashinaga Ojisan) Ashita no Nadia gibi sevilen çocuk klasiklerinin büyük bölümünü ekranına taşımıştı.


Ayrıca yine Remi: Nobady's Boy (Le Naki Ko Remi), Lady Oscar (Versailles no Bara), Lady Lady, Hello Sandy Bell (Çiçek Kız), Hana no Ko Lun Lun (Cici Kız), Kinpatsu no Jeanie, Treasure Island, Mahou Shoujo Chikkuru, Paris no İsabelle gibi bir çok animeyi izleyicilerin beğenisine sunmuştu. Şimdi bakınca anlıyorum ki o zamanlar izleyicilerin taleplerini gözardı etmeyen bir yayın kanalıymış. Nerde şimdi ki TRT?


90'LI YILLARDA TÜRKİYE'DE ANİME
 

90'ların başında konuları kaliteli ve uzun soluklu yapımların üretildiği Japonya'da aynı zamanda anime tarzındaki belirgin değişimin başladığı yıllardır sanırım. Ülkemizde ise TRT sayısı azalsa da Susam Sokağı'nın da dahil olduğu Tatil Ekranı adlı çocuk kuşağında yarım kalan Portakal Yolu (Kimagure Orange Road) ile dram ve romatizm yüklü öyküler içeren Dağ Gülü (Alpen Rose), Köstebek Kardeşler (Mock and Sweet), Küçük Prenses (Little Princess Sarah) gibi anime örneklerini sunmaya devam ediyordu.



Aynı dönem önce Star Tv'nin ardından Show Tv ve Kanal D yayın hayatına adım attılar. Show Tv Hello Sandy Bell (Çiçek Kız), Tatlı Cadı (Mahoutsukai Sally), Aoiki Densetsu Shoot, Goal gibi çoğu TRT'de yayınlanmış animelerin yanında ilklere de yer verdi. Clamp yapımcılığa ait farklı tekniği ile dikkat çeken fantastik türdeki Magic Knight Rayearth'ın tamamını, basketbol temalı ve komedi tarzındaki Slam Dunk ile Japonya' da yayınlanan ve hala devam eden en uzun soluklu serilerden biri olan polisiye tarzındaki Dedective Conan'ın bir kısmını yayınladı. Yeni anime tarzı artık bu yapımlarda kendini belli ediyordu. Söz gelimi o zamanlar alışık olmadığımız nitelikte çizgileri, mavi ya da yeşil gibi festival havasındaki rengarenk saçları kabullenmekte zorlanmıştım. (Şimdiki animelere bakınca o günleri mumla arıyorum tabii o ayrı:)



Kanal D açıldıktan kısa bir süre sonra Türkiye'de çizgi filme bakış açısını değiştirecek nitelikte farklı bir yapımı, uzay soap operası tarzındaki Legend of The Galactic Heroes'un ilk sezonunu, yayınladı.  Eskilerde robot temalarına aşina olan benim gibiler için bile bir parça Star Wars’ı anımsatsa da tamamen farklı bir konseptti. Serinin devamı yapım aşamasındaydı ve sonraki yıllar pek çok yapım gibi ne yazık ki O da devam etmedi. Tumbellina, Kaze no Naka no Shoujo Kinpatsu no Jeanie, Kaptan Tsubas, Little Men: Jo's Children'ın yanı sıra Candy Candy gibi tekrar yapımlar ile yine Red Baron ve Monster Ranger, bu kanaldaydı.


Şimdi yayın hayatında yer almayan Kanal 6'da eski animelerden Lady Oscar (Rose Of Versailles) ve Deity (God Mazinger), Ctv'de Mahou no Creamy Mami, HBB'de sayısız tekrarıyla Dolbuk'u yayınlıyordu. Star Tv'de ise Srikers (Ashita no Frikik) abartı sayılacak kadar çok kez tekrar edildi ama nedendir bilinmez hep yarım kalırdı. Sonuna kadar da sanırım çok az sayıda yayınlandı. Doksanların sonu ile ikibinli yılların başı fantastik yapımların birer ikişer öne çıktığı yıllardı. TRT, Sihirli Kurdela (Himechan No Ribbon) ve Tılsımlı Gelinlik (Wedding Peach)'in tamamını, Star Tv One Piece'in, ATV'de ise Sailor Moon ve Dragonball'ın bir kısmı yayınlandı.


 
2000'Lİ YILLARDA TÜRKİYE'DE ANİME

2000'li yıllar animenin televizyon kanallarında kısır döngüsü halini aldığı zamanlardı ve hala da durum değişebilmiş değil aslında. Milenyumun başında, bir kısmı yerel olmakla birlikte, özel kanalların sayısı yüzü aşmış durumda. Ancak anime seçiciliği diye bir kavram neredeyse kalmadı. Gariptir ki Amerika ve Avrupa'da yayında iken sakıncalı görülüp kaldırılan Pokemon ülkemizde bu gerçek gözardı edilerek ekranlarda yer aldı. Onunla başlayan furya Yu-gi-oh ve Digimon'la sürdü. Zararları tartışılırken özel kanallar alternetif aramak yerine ekranlarda boy gösteren bu tuhaf yapımları biribirlerinden alıp yayınlamayı tercih ettiler. Böylece yarı fantastik ve garip yaratıkların savaştırıldığı -çocuklara yönelik- ama aslında onlara hiç uygun olmayan yapımlar biribirini izledi. Bu süreçte Star Tv içeriği biraz sakıncalı da olsa -makul bir dublajla kamuflaj uygulayarak- bir diğer Clamp yapımı Card Capture Sakura'yı, Kanal D ise anime takipçilerini şaşırtarak iki başarılı yapımı ekrana taşıdı. Bunlar dünyada dört bölümlük Oav Samurai X ile büyük beğeni toplayan uzun soluklu televizyon serisi Rurouni Kenshin:Legend of the Kyoto ve Taiho Shichauzo (Hızlı Polisler) idi.



TRT'nin tercihi ise Sailor Moon'dan yanaydı ve izleyici kitlesinin fazlalığı göz önüne alındığında kesinlikle doğru bir karardı. Ancak seçimi yapanların iki yüz bölümlük bu anime ile ilgili gözden kaçırdığı birkaç ayrıntı vardı. 3. sezonunda eş cinsel eğilimli iki karakter ile 4.sezonunda da erkek iken savaşçıya dönüştüklerinde kadın olan 3 diğer karakteri barındırıyordu. Öyleki dublajı yapan sanatçılar kadın mı erkek mi hangi sesin kalıcı olması konusunda karar verirken zorlanmışlardı. Bu yüzden TRT genelde ekrana taşıdığı serileri sona erdirme ilkesine sahip tek kanal olmasına rağman hayli geçerli görünen sebeplerle Sailor Moon'u yarım bıraktı. Ancak yurtdışı da dahil olmak üzere serinin devamı için yoğun talep gelince duruma kayıtsız kalamadı. Böylece ATV'nın yetmişli bölümlerden sonra devam etmediği kısımlar da dahil tüm bölümler zaman zaman küçük sansürlere maruz kalsa da ekrana geldi. TRT'nin yayınladığı diğer animeler ise şunlardı. Puchipuri Yuice, Bottle Fairly Sugar'ın yanı sıra Miyazaki'nin ekol haline gelen anime sinemanın en iyi örnekleri arasında sayılan Kiki Deliver Service, Laputa Castle in the Sky, Oscar ödüllü Spirit Away ve kendisi gibi anime yapımcısı oğlu Goro Miyazaki'nin fantastik kurgu serisinden uyarladığı Yerdeniz Öyküleri (Gedo Senki).


Animeler konusuda en beklenmedik ve umut vaadedici çıkışı yapan hiç şüphesiz MTV müzik kanalıydı. Orijinal dilinde ve Türkçe altyazıyla ekrana getirdiği animeler tıpkı ABD'deki Adult Swim çizgi film kuşağında olduğu gibi akşam saati başlıyordu. Basilisk, Samurai Champoo, Helsing, Last Exile gibi türünün iyi örneklerinden yayınladığı animeler Türkiye için ilk bakışta bir devrim sayılacak türdendi. Ancak yayınlara gereken özenin gösterilmeyip bölümlerin tekrar edilmesi, animeler arasında yorumcu sıfatıyla ekranda konuşmaktan aciz, üç şahsiyetin sohbet etmeye çabalayışı insanı canından bezdirecek ölçüde rahatsız ediciydi. (Yapılan işe ve emeğe saygım sonsuz ama seçim cidden kötüydü.) Kanalın internet sitesinde duyurulan ya da izleyicilerin özlemle beklediği yeni yapımlar da bir türlü gelmedi.



2016 yılında darbe girişimi sonrası kapatılan Yumurcak TV'nin yeni yapım animelerden iki iyi seçimi Kaze no Shojo Emily ve Remi: Nobady's Boy's ile bir Sefiller uyarlaması Les Misarebles: Shojo Cozette'in kaçıncı olduğunu anımsayamadığım ölçüde tekrar ederek yayınladı. (Çizgi film yayınlayan kanalların sayısı artınca ekranda anime görebiliriz umudumun filizlendiği o dönem, Trt ile beraber Yumurcak Tv'ye -bu iki animeyi de içeren birkaç anime önerisinde bulunduğum- birer mail atmıştım. Yumurcak yayıncıları bu maili dikkate alarak mı seçim yaptılar bilemiyorum ama ekranda her iki önerimi de görünce hayli şaşırmıştım. Tabii kanalın tarzı düşünülecek olursa ekrana taşıyabileceği anime türü Nippon Animation'un klasiklerinden ötesi olmazdı sanırım:) Animelerin sakıncalı yönleri günümüzde artık iyice tavan yapmışken ve hatta işlenen konuların ahlak ölçütlerimizi zorlarken o dönemlerde de en masum sayılabilecek yapımlarda bile karşımıza çarpık ilişkiler veya beğeniler çıkabiliyordu. Kanalın Kaze no Shojo Emily çevirisi ise çok bilgisizce ve kötüydü. Elise olarak yazılan karakteri Japonca'da L yerine R kullanıldığı için Japonlar orijinal Japon seslendirmesinde "İruze" diye verirken kanalın okunuş hatasına düşüp Elise'yi İruze şeklinde seslendirmesi çok garipti. Ayrıca ne de olsa çizgi film sadece çocuklar izler mantığı da devam ediyorken yetişkinlerin beklentileri ve ayrıntılara dikkat edebileceği gerçeği de her zamanki gibi galiba gözardı edilmişti. Herhalde birileri bu konuda bilgi sahibi de değildi. Aynı dönem Kanal 7 Gakuen no Alice'i, şimdilerde yayın hayatında yer almayan TNT ise yine bir Pokemon türevi gibi gözüken Bakugan'ı izleyicisine sunmuştu. Bu süreçte TRT ise eskiden yayınladığı bazı animeler için lisans antlaşması yapıp bazılarını yeniden yayınlayacağını duyursa da bu sözler laftan öteye gidemedi.


Yayın hayatına başlayan KIDZ-ANIMEZ kanalı ekranlarda anime görebilmeyi isteyen izleyiciler için yeni bir umut oldu. Heidi gibi bazıları hariç Deltoro Request, Full Metal Alchemist & Brotherhood, D.Gray-man, Death Note, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, Bleach, Basilisk, Naruto gibi birçok animeyi orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak izleyiciye sunarken gelecekte kült yapımlar görmeyi bekleyen izleyiciye umut vaadediyordu. Ancak ne yazık ki Sailor Moon ya da D.Gray-man gibi uzun bölümlü animeleri ilk sezonlarıyla sınırlaması büyük bir kayıp oldu. Özellikle diğer kanallarca yayınlanma ihtimali pek de mümkün gözükmeyen uzun soluklu serileri bu ekranda görebilmeyi umuyordum. Ancak o da artık uyduda yok. Paralı şekilde devam ediyor mu bilmiyorum.


Yıl 2020. Artık anime sektörü de yeni bir dönemeçte gibi. 80’lerden bu yana üretilen çoğu animeye, kaynağı olan mangalardan bağımsız, hikayeler ekleyebiliyordu. Kim zamanında akıllık edip bu yolu izlemişse tebrik etmek lazım. Malum konu sıkıntısı anime sektöründe de var. Sonraları yapım şirketleri bunu çok iyi değerlendirdiler. Şimdilerde eski animeleri günümüz teknolojisiyle bezeyerek ve aslına sadık kalacak şekilde “remake / yeniden yapım furyası başladı. (Legend Of The Galactic Heroes: New Thesis, Full Methal Alchemist: Brotherhood, Bersek, Fruit Basket, Sailor Moon Cryistal, Rebuilt of Evangelion,  Helsing Ultimate, Battleship Yamato, Card Captor Sakura) bunlardan sayabileceğim aklıma gelen ilk örnekler. Ancak Candy Candy, Marmelade Boy, Hana Yori Dango gibi bir devrin beğeniyle izlenmiş kimi yapımlarına bu yönde girişimler olmaması üzücü. Bir diğer üretim yöntemiyse kahramanların çocuklarıyla devam eden yeni ikinci nesil hikayeler. Naruto, Dragon Ball, Inuyasha bu türe örnek verebileceğim benim bildiğim yapımlardan bir kaçı. 
 

Ülkemde durum aynı. Yerel kanalların birinde denk geldiğim Cindrella Monogatari ekranda rastlayabildiğim tek anime. Artık umut etmiyorum bile. Neyse ki internet çağının sunduğu nimetler açlığımızı fazlasıyla gideriyor. Üstelik sayısı her geçen gün artan anime severlerin fansub altyazı çalışmaları sayesinde kitleler sanal ortamında birçok seriyi Türkçe alt yazılı izleyebiliyor.
 
 

94 yorum:

  1. Türkiye'de genelde çocuklara yönelik animeler verilirdi. Atlamışsınız ama ben ekliyim yetişkinlere yönelik ilk animeleri Sinek TV (S'nek TV) verdi. Ergo Proxy, Gungrave, Samurai Champloo ve Tenjō Tenge'ydi. Bu animeler daha sonra Cine5'in kardeş kanalı Maxi TV'de başladı. Bu kanalda cemaatcilere satılınca çizgi film kanalı olmaktan çıkıp satış kanalına döndü. Ardından MTV Türkiye Basilisk, Hellsing, Samurai 7, Last Exile ve Naruto'yu yayınladı. Bu kanalda el değişince eski sahipleri Kidz TV adında bir kanal açtılar. MTV Türkiye'deki anime kuşağı Animez adıyla bu kanala geçti ve buradaki animeler bu kanalda devam etti. Ardından bu Animez gelişti ve Bleach, D. Gray-Man, Fullmetal Alchemist, Sailor Moon gibi serileri verdi. Fakat niyeyse sonra yayın saati kısaltıldı ve sadece 21:30 ila 23:00 arası yayın yapmaya başladı. 21:30'danö öne de bu kanal Kidz TV olarak Digimon, Heidi gibi seslendirilmeli animeler verdi.

    2010 yılı ve sonrası animeler;
    TRT Çocuk
    Arabian Nights: Sinbad's Adventures - Sinbad

    Star TV
    One Piece - Lastik Çocuk

    ATV / MinikaGO
    Beyblade: Metal Fusion
    Beyblade: Metal Masters
    Beyblade: Metal Fury
    Beywarriors: Beyraiderz
    Beywheelz
    Beyblade Shogun Steel
    Ginga e Kickoff!- Victory Kickoff
    Monsuno
    Tenkai Naito - Tenkai Şövalyeleri

    Show TV / JOJO
    King Of Cards
    Tai Chi Chasers - Tai Chi Avcıları
    Yu-Gi-Oh!
    Yu-Gi-Oh! GX
    Yu-Gi-Oh! 5D's
    Yu-Gi-Oh! Zexal

    Disney Channel / Disney XD
    Doraemon
    Pokemon

    TNT / Cartoon Network
    Bakugan

    Nickelodeon
    Monsuno

    MTV Türkiye
    Basilisk
    Hellsing
    Last Exile
    Naruto
    Samurai 7

    Kidz TV ~ Kidz-Animez
    Basilisk
    Bleach
    D. Gray-Man
    Darker than Black
    Death Note - Ölüm Defteri
    Deltora Quest
    Digimon Xros Wars - Digimon Fusion
    Fullmetal Alchemist
    FMA: Brotherhood
    Ghost in the Shell: S.A.C.
    Gon
    Heidi
    Hellsing
    Last Exile
    Mitsubachi Māya no Bōken - Arı Maya
    Naruto
    Sailor Moon - Ay Savaşçısı
    Samurai 7

    Samanyolu TV / Yumurcak TV
    Emily
    Kaptan Tsubasa
    Jang Geum's Dream - Janggeum'ın Rüyası
    Shoujo Cossette- Sefiller
    Son Mohikan

    Cine5
    B-Daman Efsanesi
    Transformers Armada

    Planet Çocuk
    B-Daman Efsanesi

    Smart Çocuk
    Jungle Book Shōnen Mowgli - Ormanın Kitabı
    Kaptan Tsubasa

    Türkmeneli TV
    Pokemon

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşlar bir anime arıyorum hala bulamadim lutfen yardimci olun eski bir anime bir kedi kralligi var ama kedi insan karışımı özel bir eldiven vardi kötüler onu almaya çalışıyor hatta kötü iskeletten yapılma siyah pelerinli hatırlayamıyorum ve bulamıyorum eski bir anime nereden bulabilirim yada bilrn varsa söyleyebilir mi

      Sil
    2. Yazdığınız kadarıyla ingilizce aramayı deneyeceğim.Keşke karakter adı vs hatırlayabilseydiniz.

      Sil
  2. Robotları kontrol eden çocukların yer aldığı 2000'li yıllarda yayımlanmış anime biliyormusunuz? Çocukluk hatırası benim için bulmaya çalışıyorum ama nafile...Bu listenizde de bulamadım.

    YanıtlaSil
  3. Biraz daha aydınlatıcı bilgi verseniz mesela karakter ismi gibi belki yardımcı olabilirim.

    YanıtlaSil
  4. merhabaaa
    ay savaşçısından sonra bir ara bi anime daha yayınlamışlardı. krallıklar vardı. bu krallıklardan prensesleri toplayıp bir okulda eğitilirken başlarından geçenler vardı. hayalet prenses, güneş prensesi gibi adları vardı. görüntüleri silik bi şekilde gözümün önüne geliyo fakat netleştiremiyorum. birçok anime sitesini de taramama rağmen ay savaşçısından sonra çocukluğumun hatırasını hatırlayamıyorum bilen varsa ufak bi hatırlatma çok iyi olur. 2000-2002 seneleri arasında olduğunu tahmin ediyorum yayın tarihini çünkü okuldan gelince izliyodum.

    YanıtlaSil
  5. Petite Princess Yucie olabilir mi?

    YanıtlaSil
  6. M.Enes bahsettiğin Red Baron olabilir mi?

    YanıtlaSil
  7. Bir anime vardi son 2008 den bu yana izlemisdim. demek okulda okuyan cocuklar vardi okuldan sonra cikip fabrika gibi yere gidiyordular orada baska bir gezegenemi yoksa bilgisayarinmi icine isinlaniyorlardi orada bir proqrami yok etmeye calisiyorlardi bu animeyi bilen lutfen yazsin.

    YanıtlaSil
  8. M. Enes anime.gen.tr'ye baktınız mı? Orada genelde Türkiye'de yayınlanmış anineler bulunuyor. Verdiğniz bilgi çok kısıtlı ve karakter, yer adı gibi spesifik birşeyler ifade etmiyor. Biraz daha aydınlatıcı ayrıntı verebilseniz iyi olurdu.

    YanıtlaSil
  9. merhaba cok eskiden bi Anime vardi pek hatirlayamiyorum ama hai rahiplerine karsi savasan bir gurup akeolog du sanirim ama eminde degilim hangi Kanal oldugunu da hatirlamiyorum yardimci olursaniz sevinirim tesekkprler

    YanıtlaSil
  10. Biraz daha ayrıntı verebilseniz yardımcı olabilirim belki biraz araşrırdım. Benim izlediğim bir seri değil sanırım ama verdiğiniz bilgi doğrultusunda nette şöyle bir seriye denk geldim. Master Keaton adında 1998 tarihli bir yapım var, bir bakın isterseniz.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, bu abonelerin birçoğunu internette bulamıyorum. Nasıl bulabilirim acaba? Türkçe altyazılı bir şekilde tabi.

    YanıtlaSil
  12. Bu serilerin çoğunun altyazılı versiyonlarını bulmak zor, Birileri eklemediği sürece tabiki

    YanıtlaSil
  13. jpfiles.eu aradığınız bir çok animeyi bulabilirsiniz. Uygun bir karşılığı TV Tokyo - Jsuki animasyon üzerinden satın alabilirsiniz. Arşivlerinde 1984-2002 yılına kadar çıkan bütün yayınlar var. Ama isterseniz Animator EXPO 2017 arşivine de bakabilirisiniz. 24 Mart'a kadardı sanırım kanatları.

    YanıtlaSil
  14. Samir Q bahsettiğin luiko kodu. Bende bi animeler bahsedeceğim anime film di. Hangi kanalda bilmiyorum ama bundan nerdeyse bi 8 -10 yıl önce olabilir. Bi kız vardı sürekli müzik dinleyip ders çalışan ve eve bakan sonra vitrinde altından ve beyazdan şık giyimli şapkalı bastonlu bir kedi görüyordu. Kedinin gözleri elmastan gibiydi. Sonra kedi canlanıyordu. Ve kız kediye aşık oluyordu. Hatırladığım bu ama ara detayları hatırlıyorum konu bakımından pek hatırlamıyorum bana bu filmi bulurmusunız günlerce aklıma takıldı

    YanıtlaSil
  15. Miyazaki'nin whisper of heart adlı yapımını çağrıştırıyor bahsettiğiniz film, bu kedi karakterini içeren ayrı bir sinema daha yapılmıştı, anime.gen.tr'de miyazaki yapımlarına bir bakın

    YanıtlaSil
  16. Trt de wakasuku no charlotte yi hatirliyorum ayrıca... bir de anime sayilir mi bilmem ama yakari efsanesi

    YanıtlaSil
  17. Evet, Yakari de bir anime, sayabiliriz☺️

    YanıtlaSil
  18. Merhaba ilk okula giderken sadece bir kere izledigim bir anime vardı cartoon network de çıkmıştı.sanırım saat 12 gibi falandi.Bir adam vardı up uzun bir kopruden yürüyerek keşişlerin yaşadığı koy gibi bir yere gidiyordu. Orda bir keşiş onda çok ağır bir yükü taşımasıni söylüyordu ama o tasiyamiyordu sonra ona daha çok inanmasini söylüyordu .sanırım onlardan ders almak için oraya gitmiş. Şimdi yazarken aklıma geldi doctor Stranger gibi ama emin degilim.isim konusunda yardimci olabilir misiniz? 7 8 sene önce izlemiştim

    YanıtlaSil
  19. Merhaba arkadaşlar emily karakterinin ismi olan çizgi film hangisi 90 2000 arasi

    YanıtlaSil
  20. çok güzel bi yazı olmuş okuması çok keyifliydi uzunluğuna rağmen

    YanıtlaSil
  21. Emily of the Newmoon olabilir mi?

    YanıtlaSil
  22. Yun tv de bi tane anime vardi yemek yapmak ile ilgiliydi sanırım samuraylar falan vardı yemek yapan küçük kızlardan bi tanesi ana karakterdi si rahat bi samuray vardı kafasındaki bantta kırmızı bit taş vardı bi tane daha samuray vardı kafasındaki banda mavi taş vardı kırmızı taşlı olan ana karakter olan kıza aşıktı

    YanıtlaSil
  23. "Space Adventure Cobra" yi hatırlayan var mı?

    YanıtlaSil
  24. Evet, sanırım siz Dea Jan Geum'dan bahsediyorsun. Kore yapımı bir anime olup ülkenin gerçek tarihinde de yer alan bir karakterdir. Sarayın Mücevher adı ile ülkemizde de yayınlanan bir TV dizisi de mevcut.

    YanıtlaSil
  25. TV de yayınlandığı dönem hayli beğenilmiş ama ben anımsamıyorum Space Adventure Cobra'yı.

    YanıtlaSil
  26. hangi kanaldaydı hatırlamıyorum oyuncak arabalarla yarış yapılan bir animeydi turnuvalara katılıyorlardı özel yetenekleri vardı arabaların bulursanız çok sevinirim çok aradım bulamadım

    YanıtlaSil
  27. Samir Quliyev senin bahsettiğin bir fransız çizgi filmi olan code lyko dur.

    YanıtlaSil
  28. Aradığım anime'nin resmi burda ama adını bulamadım yardımcı olur musunuz? Anime :magic knight reyarth'ın yanındaki beyaz smokinli adamlı anime.

    YanıtlaSil
  29. Aradığınız smokinli karakter içeren animenin adı Detective Conan.

    YanıtlaSil
  30. Bir anime vardi 4 5 arkadaş okul'dan sonraları kanalizasyon tüneli gibi bir yere gidip biyere ışınlanıyolardı burda bilgisayar tarafın'dan yaratılmış robotlar vardı minik anı harf life taki 4 bacaklı şeyler gibi gri renkli 4 bacaklı kafasın' kırmızı işaretleri olan bunlarla savaşan bide gözlüklü çocuk vardı

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar öncelikle belirtmeliyim ki oldukça güzel bir yazı olmuş.
    Benim ismini merak ettiğim animede bir okuk vardı okukda okuyan her çocukta bir özel yetenek vardı baş karakter kızın yeteneği galiba görünmez olmaktı aşık olduğu çocuk ateş çıkartıyordu ve çocuk biraz soğuk ve havalıydı.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim çok arayaıp da bulmadığım bir seri buraya da ondan dolayı denk geldim. =)
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  32. Ya kanalı hatırlamıyorum ama okulda geçiyodu sanırım. Ergenlik çağındaki çocukların özel güçleri vardı ama bi kızın yoktu (başrol) sonra kız birisinin gücünü söndürmüştü yeteneği buydu. Bilen söylerse sevinirim. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  33. Sorulan animeler verilen bilgiler doğrultusunda bildiğim yok ancak eğer konuda geçen karakterlerin isimleri vs aklınızda kalmışsa belirtirsenız belki daha kolay bulabilirız.

    YanıtlaSil
  34. TRT Cocuk'ta da "Element Avcilari" diye bir animede vardi. Onuda yazigim diye dusundum.
    http://www.seslendirme.org/element-avcilari
    (Turkcem biraz zayif kusura bakmayiniz.)

    YanıtlaSil
  35. Şu arabalardan bahseden anime flash n dash olabilir

    YanıtlaSil
  36. Hocam önceden bi anime izlemiştim.Kız ninesiyle yaşıyor.Nninesinin kurabiye dükkanı var bi de 5-6 tane renkli ayıcıklar var hepsinin farklı bi doğayı yönetme gücü var. bi türlü bulamadım.AYılar renk renk ve karınlarında gökkuşağı filan var

    YanıtlaSil
  37. bahsettiğiniz anime CHARLOTTE tur. Ana karakter kız olan Nao Tomori, erkek olan ise Yuu Otosaka

    YanıtlaSil
  38. ben 2007-20010 arası televizyonda bir anime mi çizgi film mi ne izliyordum ama kanalı ve adını hatırlamıyorum. okula giden bi erkek vardı bide onun pembe konuşan bi tavşanı vardı. tavşanla birlikte insanlara yardım ediyorlardı. ama bu tavşan aslında insana dönüşebiliyordu ama bundan erkeğin haberi yoktu. tavşan asasıyla insana dönüşünce saçları twintail pembe olan güzel nazik liseli bir kız oluyordu ve o erkek bu kıza aşıktı. kız insanlara yardım ediyordu sonra tekrar tavşana dçnüşüyordu. bide zorba kırmızı kısa saçlı bi kız vardı ve o da erkeğe aşıktı ama tsundereydi. hatta bi bölümde erkeği çağırmıştı demişti ki kalbini steteskopla dinleyecem. şimdi söyle şu pembe saçlı kıza karşı neler hissediyorsun? erkeğin de kalbi hızlı hızlı atmaya başlamıştı kız onu duydu. sonra dedi ki tamam bir şey söylemene gerek yok ben anladım dedi ve üzüldü. başka bir şey hatırlayamıyorum

    YanıtlaSil
  39. Elbette hayattayım şükür. Biraz da ekleme yaptım yazıya.

    YanıtlaSil
  40. Merhabalar
    2010 yılından sonra trt çocukta bir anime vardı bir imparator denize açılıyordu gemisine gizlice bir çocuk girmişti bu animeyi hatırlayan var mı hatta openingi şöyleydi anneciğim senin fuan ve sevgin korur beni her zaman diye devam ediyordu

    YanıtlaSil
  41. Yemek okulu olan kızlar vardı birkaç erkek de savaşçı onlarla arkadaşlık ediyordu bununla adını hatırlayan var mı

    YanıtlaSil
  42. Merhabalar 1 haftadır düşündüğüm bir anime var. Hangi kanalda olduğunu hatırlamıyorum ama bir anime vardı. Ana karakteri 14 15 yaşlarında bir kızdı yanlış hatırlamıyorsam, kız sürekli ölüm tehditleri ve tehlikeleri ile karşılaşıyor ve hayatta kalmaya çalışıyordu. Bir sahnede de karlı bir havada trenden karların arasına atlamak zorunda kalmıştı galiba öyle bir sahne aklımda kalmış. Küçükken tvde yayınlanırdı ondan eminim. Çok ağladığım bir anime/çizgi filmdi ismini hatırlayan varsa yardım edebilir mi lütfen bir daha izlemek istiyorum

    YanıtlaSil
  43. Kore animasyonu "Jean Geum'un Rüyası" olabilir mi

    YanıtlaSil
  44. Bir anime vardı ellerinde top fırlatan oyuncaklar onlarla savaşıyorlardı tam hatırlayamıyorum ondan dolayı bulamadım bir türlü
    Bir de çocuk oyuncak arabalarla yarışlara katılıyordu yanında tek göz kanatlı bi yardımcısı vardı bilgisi olan var mı ?

    YanıtlaSil
  45. O yaşadığınızı görmek çok güzel :)

    YanıtlaSil
  46. flash tvde bi anime vardı 2veya3 kişilik bir takım sürekli yine 2 veya 3 kişilik bir takıma karşı savaşıyolardı sürekli. dev robotlarla savaşıyolardı robotların bir özelliği vardı mesela robot bir örümcek, kaybedince içinden ufak örümcek robotlar çıkıyodu veya başka bir robot düşünelim saçma bir şeyle ilgili olsun mesela gözlük kaybedincce içinden yürüyen ufak gözlükler çıkıyodu saldırıyodu.

    YanıtlaSil
  47. Yorozuya o animeyi ben de izledim fakat bulamadım bir türlü aramadığım yer kalmadı hatta senin yorumundan yardım aldım ama nafile sen buldun mu onu?

    YanıtlaSil
  48. Robot koluna sahip bir çocuk vardı
    Babasını arıyordu galiba
    Onun adını bilen varmı acaba

    YanıtlaSil
  49. örümcekli anime spider riders olabilir

    YanıtlaSil
  50. Hocam merhabalar, blog ve bu güzel yazın için teşekkürler. Çocukluguma geri döndüm okudukça ��. Hocam sizlerden bir ricam var bulmamda yardımcı olursanız sevinirim. Yanlış hatırlamıyorsam meltem tvdeydi. Yeşil bir tür kristali yakıt olarak kullanan ve zeki robotların oldugu, robot kendi içinde kullanıcı olarak insan alabildiği bir tür anime. Galiba karakter adlarından biri altar veya capricorn tarzı bir şeydi

    YanıtlaSil
  51. küçükken izlediğim bir anime vardı 2012-2014 civarı, ortaokul çağlarında bir grup arkadaş vardı konusunu tam hatırlayamıyorum ama top oynadıklarını hatırlıyorum. sanırım karakterlerin özel güçleri vardı, lacivert uzun saçlı saçlarını alttan toplayan bir kız hatırlıyorum onun kasırga çıkarma tarzı bir yeteneği vardı bunları bir yarışma ya kavgada kullanıyorlardı bulabilirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  52. Yeşil kristal ve isim bilgileriyle ingilizce birçok olasılıkta arama yaptı. İsimler de hata var herhalde. Birşey çıkmadı. Ben de izlememişim görünüşe göre.

    YanıtlaSil
  53. Anime olup olmadığından emin değilim. Ayrıntılardan da emin değilim ama konsepti anlarsınız diye düşünüyorum. Bir kız vardı. Sanırım anne ve babası ölmüştü ya da onları arıyordu. Şehirde sirk gibi bir yerde çalışıyordu. İp üstünde yürüme gösterisini yapıyordu.

    YanıtlaSil
  54. eskiden bir anime vardı tv de yayınlanıyordu ben küçükken baya araştırdım ama internetten ismini bulamadım belki aranızda bilen vardır,pokemon gibi olan ama karakterlerin yaşça daha büyük olduğu ve poke topu yerine mavili kare prizması şeklinde şeyleri olan ve yanlış hatırlamıyorsam ana karakterin kutu gibi şeyinden çıkan şey aslan gibi bişeydi ve beyazdı,baya kötü anlattım ama ben baya merak ediyorum o animenin adını bilen var mı aranızda(kesin kimse bilmiyordur ama ben gene de sordum)

    YanıtlaSil
  55. Adsız isimli kişi. benim dışımda o animeyi bilen birisini ilk kez gördüm. o kadar bulamadım ki, hayal mi kurdum acaba diyordum kendi kendime. sen de animeden neler hatırladığını söylersen gerçekten çok güzel olur. belki daha kolay buluruz

    YanıtlaSil
  56. dediğiniz animeyi bende yıllardır arıyorum, trt çocuk ilk çıktığı dönemler yayınlanırdı.

    YanıtlaSil
  57. ayrıca Adsız isimli kişi sirkteki kız dediğin çizgi filmin ismi "Stellina" olmalı çok severdim :)

    YanıtlaSil
  58. tavşanlı animeyi arayan kişi ibddibddb ileride buraya tekrar bakarsın. animeyi buldum. smart çocuk tvde çıkmış kore animesi. adı Hey Yo Yorang. aklımdaki sahne tam uyuyordu(20. bölümdeki stetskop sahnesi) ve sonu da senin dediğin gibi. ama türkçesi yok artık. bir fansubtan çevirmesini istedim. bu arada tavşan değil tilkiymiş hidbiddbi youtubede 26 tane korece bölümü var.

    YanıtlaSil
  59. "Merhabalar 1 haftadır düşündüğüm bir anime var. Hangi kanalda olduğunu hatırlamıyorum ama bir anime vardı. Ana karakteri 14 15 yaşlarında bir kızdı yanlış hatırlamıyorsam, kız sürekli ölüm tehditleri ve tehlikeleri ile karşılaşıyor ve hayatta kalmaya çalışıyordu. Bir sahnede de karlı bir havada trenden karların arasına atlamak zorunda kalmıştı galiba öyle bir sahne aklımda kalmış." gibi soruların yanıtını bulmak zor. Hatırladıklarınız pek birşey anlatmıyor. Özellikle yayın yılı, yayın kanalı, karakter adı vs hatırlayabiseniz izlemesek bile ingilizce vs arama yapıp şansımızı arttırabiliriz.

    YanıtlaSil
  60. Yoruzuya'nın bazı sorulara yanıt bulması güzel olmuş. Teşekkürler. Özellikle soru soracaksanız bir Nickname kullanın lütfen.Bu sayede direkt Nicknamele sorunuza cevap verilebilir. Çok fazla Unknown, Adsız vs olunca yanıtlar takip edilemiyor. Bu arada Kore ya da Çin animeleri izleme alanımda değil. Özellikle 2000den sonra anim tercihi konusunda daha seçici davranmam gerekti. Ortalıkta nitelikli yapımların yanında bir sürü çöp de var. Eh hayat koşuşturmacası, zaman bolluğu olmayışı da bu ayıklamayı mecbur kılıyor.

    YanıtlaSil
  61. yorozuya çok teşekkür ederim soran bendim anonim gerçi ama snzjsnnzjanzn

    YanıtlaSil
  62. Merhaba arkadaşlar seneler önce çocukken izlediğim bir animeyi hatırlamaya çalışıyorum movie bir animeydi zeplinler falan vardı savaş komusu anlatıyor olabilir siyah kanatları olan bir karakter falanda hatırlıyorum eğer animsayan bilen varsa yazabilir mi lütfen 😭

    YanıtlaSil
  63. Merhaba arkadaşlar seneler önce çocukken izlediğim bir animeyi hatırlamaya çalışıyorum movie bir animeydi zeplinler falan vardı savaş komusu anlatıyor olabilir siyah kanatları olan bir karakter falanda hatırlıyorum eğer animsayan bilen varsa yazabilir mi lütfen 😭

    YanıtlaSil
  64. Bende bir çocukluk animesi arıyorum. Hatırladığım kadarıyla bir arena vardı ve arenada iki kişi misket gibi şeyleri deliğe önce sokmaya çalışıyordu. Sonra misketten canavarlar çıkıyor ve savaşıyordu. Ve hangi misket önce girerse o ilk hamle yapıyordu

    YanıtlaSil
  65. mcubilgilisi anime değildi yerli bir çizgi diziydi o "cille" :)

    YanıtlaSil
  66. mcubilgilisi anime değildi yerli bir çizgi diziydi "cille"

    YanıtlaSil
  67. En fazla 10 yıl önce televizyonda bir anime görmüştüm. Siyah saçlı bir kadın gizlice elindeki sniper la bir adamı vurdu. Sonra opening de ya da ending de bu kadın yüksek bir gökdelenden atlıyordu, sonraki sahnede karanlıkta o kadının çocuk hali elindeki bebeği duygusuzca kırıyordu. Ergo proxy olduğundan şüpheleniyorum, ancak değilse de bu olabilecek başka bir anime TV de yayınlandı mı?

    YanıtlaSil
  68. yukarıda arkadaş yazmış ama cevap yok galiba ben yine de yazıyım. Ben de bir anime arıyorum 8-10 yıl önce izlemiştim. Olay bir okulda geçiyor. Bu okulda herkesin bir özel gücü var. Ama her özel güç birbirinden farklı. Ana karakter bir kız. Kızın özel gücünün ne olduğu bilinmiyor ve bir süre bu özel gücünü ortaya çıkarmaya çalışıyor. Kızın sevdiği bir çocuk var onun gücü de ateş çıkarmak. Çocuk kıza karşı biraz uyuz davranıyor. Bir türlü bulamadım internette.
    Not: Charlotte değil!

    YanıtlaSil
  69. "Merhabalar öncelikle belirtmeliyim ki oldukça güzel bir yazı olmuş.
    Benim ismini merak ettiğim animede bir okul vardı okulda okuyan her çocukta bir özel yetenek vardı baş karakter kızın yeteneği galiba görünmez olmaktı aşık olduğu çocuk ateş çıkartıyordu ve çocuk biraz soğuk ve havalıydı.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim çok arayıp da bulmadığım bir seri buraya da ondan dolayı denk geldim. =)
    Şimdiden teşekkürler." diyen arkadaşın bahsettiği animeyi ben de arıyorum. Özel yeteneklerin olduğu bir okuldu evet. Ve evet başrol kızdı. Kızın özel yeteneği başlarda bilinmiyordu ve evet sevdiği çocuğun özel yeteneği ateş çıkarmaktı.
    Not: Charlotte değil. (cevaplarda söylenmiş ama bu değil)

    YanıtlaSil
  70. Gakuen Alice. Kızın adı da Mikan Sakura galiba. Alice Okulu diye geçiyor türkçe adı. Youtube da bölümleri de mevcut.

    YanıtlaSil
  71. Alice Okulu bahsettiğiniz.Ben de yıllar sonra adını bulmuştum.Kızın adı Mikan Sakura. Animenin yabancı adı Gakuen Alice

    YanıtlaSil
  72. 2010 2011 yılları arasında ortaokul 7.veya 8.sınifa gidiyodum okuldan eve gelince her gün saat 1 de trt çocuk da bir anime tarzına benzeyen cizgi film çıkıyodu jenerik şarkısını çok seviyodum konusu da hatırladığım kadarıyla bir robot kedi vardı bir yerden bi eve gelmişti bir de bi çocuk vardı o çocugun evinin masasının cekmecesinde uyuyodu okula gidiyolardı ve futbol oynuyolardı Robot kedinin yanında da rengini pek hatırlmıyorum ama fare gibi ama pembe renkli gibi bir karakter hatırlıyorum sürekli maçlara çıkıyolardı ve kazanıyolardı ama japon çizgi filmi diye tahmin ediyorum karakterde ki çocuk japon diye hatırlıyoruum çok sevmiştim çizgi filmi ama ismini hâlâ hatırlayamıyorum bilen birisi varsa söyliyebilirmiiiiii 😣:)

    YanıtlaSil
  73. Selamlar, bir zamanlar (Sanırım Trt Çocukta çıkyordu) bir anime vardı, Baş karakterimiz küçük Mavi bir Ejderhaydı, Siyah büyük Ejderha olan babası vardı. Baş karakterimizin ucunda Yumruk olan bir değneği vardı. Değneği aktive ettiğinde canavarlar çıkartıyordu. Ayrıca peri bir arkadaşı vardı. Onun da başında parlak halka vardı. O da onu aktive ettiğinde türlü şeyler oluyordu. Bir türlü bulamadım bulursanız çok minnettar olurum.

    YanıtlaSil
  74. Tekrardan selamlar. Nerde çıktığını tam olarak hatırlamadığım (Cine5 veya Yumrcak tı galiba) bir anime var. Baş karakterimiz bir bebekti ve etrafında birsürü insan vardı. Bir yerlere seyehat ediyorlardı. Baş karakterimiz sürekli bebek arabasındaydı. Ayrıca bebeğin elinde çıngırak vardı. Çıngırağı her aktive ettiğinde her seferinde farklı canavarlar çıkıyordu. Bir de onların düşmanı olan 2 veya 3 kişi vardı. Kocaman makineleri vardı. Baş karakterimizin elindeki çıngırağı istiyorlardı sanırsam. Bulursanız çok minnettar olurum.

    YanıtlaSil
  75. Trt çocuk anime yayınladı mı hiç? Niyeti oldu da ama ben duymadım ya da görmedim. Yani Trt için bahsettiğiniz, eğer anime değilse zaten pek bilmem mümkün değil. İlk sorduğunuzu da aizlediğim bir anime değil. Yine de anlattıklarınızı İngilizce yazarak internette taradım. Genelde bu şekilde sonuç buabiliyorum. Eğer anime ise bir şeyler çıkardı.Onda da tek bir seçenek bile yoktu.. Karakter adı hatırlayabilseydiniz bu bulmayı kolaylaştırıyor mesela. Bilen başka bir çıkarsa yanıt alabilirsiniz belki.

    YanıtlaSil
  76. Merhaba aslında ben bir anime arıyorum ismini net hatırlamıyorum; ama bakugan ile yugioh birleşimi gibi bişeymiydi yugioh’a baya benziyor; the battle fusion muydu, bi dönem tv de de yayınlandı ama net hatırlayamıyorum bilen varsa dönül yapabilir mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  77. Seto kaiba, Monster Rangers aklıma geldi. Olabilir mi?

    YanıtlaSil
  78. çocuk kanallarından birinde çıkan bir anime vardı
    ana karakterimiz erkekti bir de yakın kız bir arkadaşı vardı
    jeneriği de çok güzeldi jeneriğinde o iki arkadaş dans ediyordu, time kelimesi geciyordu içinde
    çocuğun ruhani bir arkadaşı vardı(galiba kediydi ve dört rengi temsil ediyordu) karttan çıkıyordu ve yapmaması gereken şeyler yapıp başına dert açıyordu her bölümde garip ruhani bir varlıkla karşılasıp o ruhani arkadaşıyla o garip varlığı karta hapsetmeye çalışıyordu hatta başka bölümde lazım olunca o ruhani varlığı çağırabiliyordu
    en bilindik ruhani varlıklardan biri yaşlı bir kadındı

    YanıtlaSil
  79. bunun hakkında bilgi sahibi olan var mı

    YanıtlaSil
  80. Merhaba benimde aklımda kalan bir çizgifilm var adını bulamadığım. Anime mi tam olarak hatırlamıyorum o yüzden çizgifilm diyorum. Çizgifilm ortaçağ da geçiyor ve baş karakter mavi saçlı yaratıcı,zeki bir erkek. Çizgifilmin bir bölümünde at yarışması düzenleniyor ve rakip taraf da hile yapıyor ve tuzak kuruyor bunun üzerine baş karakter çocuk tahtalardan bir icat yapıyor ve takımına destek çıkıp kötü bir şeyin olmasını engelliyor. Birde baş karakterin bir kız arkadaşı var kahverengi saçlı o da ona yardım ediyor. Kısacası baş karakter yaratıcı biri hep icat yapıyor .Acaba bu çizgifilm biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  81. İkinizinde anlattığı çok güzel çizgi dizilere benziyor ama hiç hatırlayamadım ben. Hatırlayan olursa bana da haber veriniz lütfen :)

    YanıtlaSil
  82. Merhaba. lütfen yardım edin. anime arıyorum. 90 larda yayınlanmışdı. çok bölüm vardı.

    Qızın babası ölür, qız evlatlık olduğunu öyrenir. köy kimi yerde kalırlar ve annesini aramak için qaliba londraya geder. köyde zengin ailenin oğluna aşık olur. kız güzel resm çizer. və nedense papatyalar gelir aklıma.

    YanıtlaSil
  83. Hello Sandy Bell ya da Hana no Ko Lunlun (Lun Lun The Flower Girl) olabilir mi?

    YanıtlaSil
  84. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  85. ben de bir anime arıyorum ama japon yapımı mı hatırlayamıyorum hatırladığım kadarıyla smart çocukta yayınlanmış bir çizgi film. 4 tane baş karakter var karakterler bileklik gibi bir şey takıyor ve yanlarında gezinen küçük canlılarla büyük robotlara dönüşebiliyorlar. hatta kendi robotları ve arkadaşlarının robotları birleşebiliyor falan.karakterlerden biri kırmızı diğeri sarı diğeri mavi saçlı sonuncusu da yanlış hatırlamıyorsam yeşil. kaybolmuş resmen asla bulamıyorum bilen varsa söyleyebilir mi

    YanıtlaSil

Lütfen nazik olalım. Yazım kurallarına dikkat edelim. (Klavye aziziliği olabilir az da olsa:)